Is this site a blessing to you?Резултати

Тие оставија сѐ и тргнаа по Него

(Лука 5:1-11)

План број 1
Бог е подготвен да те поучува!

„Еднаш, додека народот се туркаше околу него за да го слуша Божјото Слово…“ (Лука 5:1).

Лекција број 1
Ако сум подготвен да слушам, Бог е подготвен да ме поучува!

План број 2
Бог е подготвен да ти ја покаже Неговата моќ!

„Крај брегот забележа два кораби. Рибарите беа излезени од нив и ги чистеа мрежите. Тој влезе во еден од корабите, кој беше на Симон и го замоли да го оддалечи малку од копното. Потоа седна и Го поучуваше народот од коработ. А кога престана да зборува, му рече на Симон: ’Навлези кон подлабокото и фрлете ги мрежите за ловење!‘ Симон му одговори велејќи: ’Господаре, цела ноќ се трудевме и ништо не уловивме, но на Твојот збор, ќе ги фрлиме мрежите‘. А кога го направија тоа, уловија толку многу риби, што почнаа да им се кинат мрежите. Им дадоа знак на другарите во другиот кораб да дојдат и да им помогнат. Тие дојдоа и ги наполнија двата кораби, па почнаа да тонат“ (Лука 5:2-7).

Лекција број 2
Ако сум подготвен да Му бидам послушен, Бог е подготвен да ми ја покаже Неговата моќ!

План број 3
Бог е подготвен да те исползува!

„Кога Симон Петар го виде тоа, клекна пред Исусовите нозе и рече: ’Бегај од мене Господе, зашто сум грешен човек!‘ “ Се вчудовидоа тој и сите кои беа со него, поради многуте риби што ги уловија, а и Зебедеевите синови, Јован и Јаков, кои му беа другари на Симон. А Исус му рече на Симон: ’Не плаши се! Отсега ќе ловиш луѓе‘. И кога ги извлекоа корабите на суво, оставија сѐ и тргнаа по Него“ (Лука 5:8-11).

Лекција број 3
Ако сум подготвен да бидам понизен, Бог е подготвен да ме исползува!

Лекции од Бог:

Ако сум подготвен да слушам, Бог е подготвен да ме поучува!

Ако сум подготвен да бидам послушен, Бог е подготвен да ми ја покаже Неговата моќ!

Ако сум подготвен да бидам понизен, Бог е подготвен да ме исползува!


Д-р Чеслав Басара ( Оваа е-пошта е заштитена од spambots, треба да вклучите JavaScript за да ја видите ; www.proword.eu)

Џејмс Н. Спрџан напишал:
„Работата е избор, но повикот е нешто што го дава Христос. Ако работиш, очекуваш да добиеш нешто: ако служиш од тебе се очекува да дадеш. На работа даваш нешто за да добиеш нешто: во служењето ти враќаш нешто што веќе ти е дадено. Работата зависи од твоите способности: твоето служење зависи од тоа дали си му достапен на Бог. Добро извршената работа ќе ти донесе награда, добро извршеното служење ќе му оддаде чест на Христос“.

Ова служење е за да му даде чест на нашиот Господ и Спасител Исус Христос!

Можеш да ги копираш и ползуваш материјалите од овој веб сајт, под услов да му благодариш на Бог за нашето служење и ако не ја измениш содржината. Исто така, те поканувам да им кажеш на твоите слушатели или читатели од каде го најде овој материјал: ” www.proword.eu, што всушност е „Проповедај го Словото!“ (меѓународно служење и поучување сврзано со МЕД).