Is this site a blessing to you?Резултати

Outlines of Messages

Зошто ни треба мисија кон децата?

Апостолот Павле во Римјаните 1:16 вели дека евангелието е „Божја сила за спасение на секој кој верува“. Последната заповед на Господ Исус кон нас беше: „Проповедај ја радосната вест на сите созданија“ (Марко 16:15).

1.    Првата и најважна причина зошто е неопходна мисија меѓу децата е големата заповед на Господ Исус. Христијаните не можат да ја избегнат или да ја заобиколат Неговата заповед. Господ Исус сака децата да дојдат кај Него (Марко 10:14; Матеј 18:14). Библиското евангелизирање значи дека треба да ги евангелизираме сите луѓе, вклучувајќи ги и децата.

2.    Децата имаат духовни потреби. Без Господ Исус тие се духовно мртви. Го имаат проблемот на гревот и мора да поверуваат во Господ Исус.

3.    Децата можат да одговорат на Евангелието преку нивната едноставна вера. Пат Вербал, детски автор и консултант на „Меѓународната мрежа на детски служења“, тврди дека од 75 до 85% од денешните христијани избрале да веруваат до нивната 15-годишна возраст.

Читај повеќе: Зошто ни треба мисија кон децата?

   

Зошто ние да се вклучиме во мисија?

(Матеј 28:18-20)
(Марко 16:15)
(Јован 20:21)
(Римјаните 10:13-15)
(Дела 13:2-4)


Историски факт е дека меѓу народот без евангелието секогаш има повеќе сиромаштија, криминал, болести, уништени домови, вонбрачни деца, алчност, поткуп и војни, отколку меѓу народите кои дозволуваат слобода за евангелието за тоа да биде проповедано.

Историјата ни покажува дека во текот на 6000 години се водени 14.530 војни.  Просечно секоја година имало 2,6 војни. Цезар го чинело 0,75 долари за да убие еден непријателски војник. Наполеон тоа го чинело 3000 долари. Во Првата светска војна биле потрошени 21.000 долари за секој убиен непријател. Во Втората светска војна, сумата се искачила на 200.000 долари. Современата војна чини околу 1 милион долари за секој убиен непријател.

Читај повеќе: Зошто ние да се вклучиме во мисија?

   

Која порака е потребна за денешните деца?

1.     Треба да слушнат за Бог

Бог е изворот на спасението. Децата треба да знаат кој е Бог и што прави Тој.
Децата никогаш нема да ја разберат нивната одговорност за гревот без прво да имаат јасна претстава за Бог.

Затоа поучуваме:

  • Бог те создал (Дела 17:23-29): ти си одговорен пред Него.
  • Бог ти зборува преку Библијата (1 Коринќаните 3- 4); ти си обврзан да Го  слушаш.
  • Бог е свет и праведен (Дела 17:31): Тој мора да ти суди.
  • Бог е добар и те сака (Јован 3:16): Тој го направил спасението можно за тебе.

Читај повеќе: Која порака е потребна за денешните деца?

   

Кога сме обесхрабрени, ни треба Божјото охрабрување

Евреите 10:23,35 – на сите Божји луѓе им треба охрабрување!

1.    На Исак му требаше охрабрување: „Ќе те благословам во земјата на гладот!“

„И му се јави Господ и рече: ’Не оди во Египет, туку живеј во земјата која ќе ти ја покажам. Насели се во таа земја и јас ќе бидам со тебе и ќе те благословам; зашто тебе и на потомството ќе ви ја дадам сета таа земја и ќе ја потврдам заклетвата со која му се заколнав на Авраам, таткото твој“ (Битие 26:2-3).

(Битие 26:12-13).

Кога Исак се соочил со недостиг на храна во земјата каде што живеел, Бог му рекол да не оди во Египет, туку да остане таму каде што бил. Бог му ветил на Исак дека тој ќе го благослови во таа земја. И Бог му дал напредок на Исак така што кога тој сеел во таа земја имал стопати пообилна жетва. Исак продолжил да станува сѐ побогат и да напредува сѐ дотогаш додека не станал многу богат.

На ист начин Бог може да нѐ благослови во тие области каде што се соочуваме со тешкотии, недостиг и болка. Можеби сме искушувани да избегаме од состојбите каде се соочуваме со болка и со закани.

Бог ветува дека ќе ја покаже својата голема моќ за нас и да ни даде напредок на местото каде што ние се соочуваме со нашите недостатоци и предизвици.

Читај повеќе: Кога сме обесхрабрени, ни треба Божјото охрабрување

   

КРАЈ НОЗЕТЕ НА ГОСПОД ИСУС

1.      ПРОШТАВАЊЕ НА ГРЕВОВИТЕ – Лука 7:38
Иако фарисејот го поканил Господ Исус во неговиот дом, тој никогаш не седнал покрај неговите нозе. Тој сакал да седи со него на масата. Жената не го повикала Господ Исус во нејзиниот дом (можеби таа немала дом), но била свесна за нејзиниот најголем проблем: гревот. Знаела дека ѝ треба проштавање на гревовите. Таа ги донесла своите гревови пред нозете на Господ Исус.
ГОСПОД ИСУС Е БОГ КОЈ ПРОШТАВА ГРЕВ!

2.     ПРАВИЛНИ ПОУКИ – Лука 10:39
Марија знаела дека треба да учи. Марта му посакала добредојде на Господ Исус во нивниот дом во Витанија, но Марија седнала крај нозете на Господ Исус. Учењето бара концентрација. Вистина е дека Марија не била таа која го поканила Господ Исус, но таа го зазела местото, кое било најдобро за неа – крај стапалата на Исус! Тоа беше „подобриот дел“ (Лука 10:42).
ГОСПОД ИСУС Е БОГ КОЈ Е ВИСТИНА, КОЈ НЀ ПОЗНАВА И НЀ САКА!

Читај повеќе: КРАЈ НОЗЕТЕ НА ГОСПОД ИСУС

   

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

<< Почеток < Пред 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следно > Крај >>

Џејмс Н. Спрџан напишал:
„Работата е избор, но повикот е нешто што го дава Христос. Ако работиш, очекуваш да добиеш нешто: ако служиш од тебе се очекува да дадеш. На работа даваш нешто за да добиеш нешто: во служењето ти враќаш нешто што веќе ти е дадено. Работата зависи од твоите способности: твоето служење зависи од тоа дали си му достапен на Бог. Добро извршената работа ќе ти донесе награда, добро извршеното служење ќе му оддаде чест на Христос“.

Ова служење е за да му даде чест на нашиот Господ и Спасител Исус Христос!

Можеш да ги копираш и ползуваш материјалите од овој веб сајт, под услов да му благодариш на Бог за нашето служење и ако не ја измениш содржината. Исто така, те поканувам да им кажеш на твоите слушатели или читатели од каде го најде овој материјал: ” www.proword.eu, што всушност е „Проповедај го Словото!“ (меѓународно служење и поучување сврзано со МЕД).